Een inclusieve samenleving is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Een samenleving waarin iedereen naar vermogen mee kan doen en mee bepalen. Ongeacht culturele achtergrond, genderidentiteit, beperking, leeftijd, afkomst, kwetsbaarheid, geletterdheid en/of, inkomen.
Waarin mensen elkaar versterken. Dan wordt de samenleving een leefbare en vitale samenleving met een plek voor iedereen. Een belangrijke bouwsteen van Inclusie en Diversiteit is het VN-verdrag Handicap dat sinds 2016 geldt in Nederland.

VN-verdrag Handicap (tekst Rijksoverheid)

Twee miljoen Nederlanders hebben een beperking, ze zijn bijvoorbeeld slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking of psychische problemen. Sinds 2016 geldt het VN-verdrag handicap in Nederland. Het doel van dit verdrag is dat de positie van mensen met een beperking verbetert.

Overal aan meedoen

Mensen met een beperking kunnen niet altijd meedoen in de samenleving. Zo is zelfstandig reizen met het openbaar vervoer lastig voor rolstoelers. Of denk aan blinden die een studie willen volgen, of een brief van de gemeente ontvangen. In het VN-verdrag Handicap staat wat Nederland moet doen om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Op alle terreinen die voor hen, net als voor ieder ander, belangrijk zijn. Bijvoorbeeld werk, onderwijs, vervoer, cultuur, sport en andere vrijetijdsbesteding.

VN-verdrag Handicap geldig in Nederland

Om het VN-verdrag handicap geldig te maken (ratificeren) in Nederland, heeft het parlement twee wetten aangenomen. De Wet gelijke behandeling van mensen met een handicap of chronische ziekte is aangepast. En de Kieswet is gewijzigd. Hierin staat dat stemlokalen voor iedereen toegankelijk moeten zijn.

VN-verdrag handicap in de praktijk

Het kabinet voert met het programma Onbeperkt meedoen! veel onderdelen uit van het VN-verdrag. Onbeperkt meedoen! moet zorgen voor merkbaar minder drempels in de samenleving. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk perrons en haltes toegankelijk te maken.

College voor de Rechten van de Mens

Het College voor de Rechten van de Mens houdt toezicht op de uitvoering van het verdrag in Nederland. Op de website van het College staat meer informatie over de taken van het College voor de Rechten van de Mens.
De hele tekst van het VN-verdrag Handicap vindt u hier.

 

 

 

Nieuws

In deze nieuwsrubriek vindt u alle nieuwsberichten van en over Iedereen Actief.
Leuk en interessant om te zien wat er allemaal gebeurt!

Cijfers leven voor penningmeester Herman

maandag 6 februari 2023

Ergens eind vorige eeuw vraagt de toenmalig voorzitter van De Klup Deventer (de stichting die sport en ontspanningsactiviteiten organiseert voor mensen met een verstandelijke...

Deventer inline-skaters naar World Games in Berlijn

maandag 23 januari 2023

In juni van dit jaar vindt het grootste sportevenement plaats voor mensen met een verstandelijke beperking: De Special Olympics World Games 2023. Vier inline-skaters...

Inline skaters en familie druk op koude kerstmarkt

donderdag 22 december 2022

Kerstbakjes, houten hondjes, etagères met kerstlekkers, kerstbomen, gehaakte kerstspullen en nog veel meer. En alles, maar dan ook echt alles is handgemaakt. Met heel...

Gezellige, maar koude kerstbijeenkomst voor sporters en vrijwilligers

zaterdag 17 december 2022

Wat hebben we een mooi jaar achter de rug! Het eerste jaar van Deventer zonder drempels, de vijftigste verjaardag van De Klup én geweldige...

Agenda

In de agenda leest u wat er allemaal te gebeuren staat bij Iedereen Actief.
Gebeurtenissen rondom alle thema’s vindt u in dit overzicht.

08 februari 2023

Samen Schaatsen Elfstedentoer 1

08 feb 2023
14:30 tot 15:30
Locatie: De Scheg Deventer

08 februari 2023

Samen Schaatsen Elfstedentoer 2

08 feb 2023
16:00 tot 17:00
Locatie: De Scheg Deventer

13 april 2023

Overijsselse Sportontmoeting

13 apr 2023
12:00 tot 17:00
Locatie: Sportcentrum Tijenraan, Raalte

Partners

© 2023 Stichting Deventer Sportploeg | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp VIADesign | Technische realisatie Sieronline B.V.