Een inclusieve samenleving is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Een samenleving waarin iedereen naar vermogen mee kan doen en mee bepalen. Ongeacht culturele achtergrond, genderidentiteit, beperking, leeftijd, afkomst, kwetsbaarheid, geletterdheid en/of, inkomen.
Waarin mensen elkaar versterken. Dan wordt de samenleving een leefbare en vitale samenleving met een plek voor iedereen. Een belangrijke bouwsteen van Inclusie en Diversiteit is het VN-verdrag Handicap dat sinds 2016 geldt in Nederland.

VN-verdrag Handicap (tekst Rijksoverheid)

Twee miljoen Nederlanders hebben een beperking, ze zijn bijvoorbeeld slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking of psychische problemen. Sinds 2016 geldt het VN-verdrag handicap in Nederland. Het doel van dit verdrag is dat de positie van mensen met een beperking verbetert.

Overal aan meedoen

Mensen met een beperking kunnen niet altijd meedoen in de samenleving. Zo is zelfstandig reizen met het openbaar vervoer lastig voor rolstoelers. Of denk aan blinden die een studie willen volgen, of een brief van de gemeente ontvangen. In het VN-verdrag Handicap staat wat Nederland moet doen om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Op alle terreinen die voor hen, net als voor ieder ander, belangrijk zijn. Bijvoorbeeld werk, onderwijs, vervoer, cultuur, sport en andere vrijetijdsbesteding.

VN-verdrag Handicap geldig in Nederland

Om het VN-verdrag handicap geldig te maken (ratificeren) in Nederland, heeft het parlement twee wetten aangenomen. De Wet gelijke behandeling van mensen met een handicap of chronische ziekte is aangepast. En de Kieswet is gewijzigd. Hierin staat dat stemlokalen voor iedereen toegankelijk moeten zijn.

VN-verdrag handicap in de praktijk

Het kabinet voert met het programma Onbeperkt meedoen! veel onderdelen uit van het VN-verdrag. Onbeperkt meedoen! moet zorgen voor merkbaar minder drempels in de samenleving. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk perrons en haltes toegankelijk te maken.

College voor de Rechten van de Mens

Het College voor de Rechten van de Mens houdt toezicht op de uitvoering van het verdrag in Nederland. Op de website van het College staat meer informatie over de taken van het College voor de Rechten van de Mens.
De hele tekst van het VN-verdrag Handicap vindt u hier.

 

 

 

Nieuws

In deze nieuwsrubriek vindt u alle nieuwsberichten van en over Iedereen Actief.
Leuk en interessant om te zien wat er allemaal gebeurt!

Hoe toegankelijk is Deventer?

woensdag 19 juni 2024

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert in 2024 opnieuw de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Omdat iedereen mee moet kunnen doen in...

Onvergetelijke Special Olympics voor Deventer Sportploeg

maandag 17 juni 2024

Een mooi fotomoment met sporters en coaches in hun nieuwe outfit, een geweldige openingsceremonie (met het aansteken van het Olympisch vuur, het afleggen van...

Deventer Lions steppen prachtig bedrag bij elkaar voor Deventer Sportploeg

dinsdag 11 juni 2024

Even lijkt het hele stepavontuur van de drie Deventer Lionsclubs letterlijk in het water te vallen, net als het aansteken van het Olympisch vuur....

Megaklus voor inpakkers Bianca en Gonnie

maandag 10 juni 2024

Honderden kledingstukken om uit te zoeken, duizenden namen op etiketjes, zo’n 120 tassen om in te pakken. Voordat de ongeveer tachtig sporters en veertig...

Agenda

In de agenda leest u wat er allemaal te gebeuren staat bij Iedereen Actief.
Gebeurtenissen rondom alle thema’s vindt u in dit overzicht.

26 juni 2024

Iedereen Actief Zomertoer

26 jun 2024
14:00 tot 17:00
Locatie: Park Wezenland Buitenfitness, Deventer

27 juni 2024

Dialoogtafel

27 jun 2024
18:00
Locatie: St. Masohi, Julianastraat 89, Deventer

29 juni 2024

Buddy Obstacle Run

29 jun 2024
Locatie: Vordenseweg 1, 7231 PA Warnsveld

03 juli 2024

Iedereen Actief Zomertoer

03 jul 2024
14:00 tot 17:00
Locatie: Park Rivierenwijk Cruyff Court

Partners

© 2024 Stichting Deventer Sportploeg | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp VIADesign | Technische realisatie Sieronline B.V.