Bezoek aan Hardenberg

Deventer wil een inclusieve, toegankelijke gemeente zijn. Zonder drempels, zowel in letterlijke als in figuurlijke zin. Een gemeente waarin iedereen naar vermogen mee kan doen en mee bepalen. Natuurlijk zijn er veel mensen en organisaties in Deventer die daarover veel kennis hebben, maar het is ook goed om kennis uit te wisselen. Wat is er dan beter dan een bezoek te brengen aan een gemeente die een paar jaar geleden de titel ‘Meest toegankelijke gemeente van Nederland’ heeft verdiend? Op een zonnige dinsdag gaat een flinke groep Deventenaren die betrokken is bij Iedereen Actief op bezoek in Hardenberg. Met presentaties en bezoeken aan toegankelijke locaties wordt het een interessante dag voor beide gemeenten.

De aankomst leidt tot enige hilariteit, als de grote bus van TCR Tours (met speciale rolstoellift) niet blijkt te passen in de parkeerkelder onder het gemeentehuis. Alle bezoekers moeten de bus uit op een plek die eigenlijk niet geschikt is om te parkeren en van daaruit lopend en rollend naar de ingang. De warme ontvangst in de mooie raadszaal maakt dat meteen weer goed!

Wethouder Mary Looman heet de gasten uit Deventer welkom en na een voorstelrondje volgt een aantal presentaties. Arjan Breukelman, bij de gemeente de ambassadeur voor een inclusieve samenleving,  legt uit wat Hardenberg zoal heeft gedaan om de titel ‘Meest toegankelijke gemeente van Nederland’ te verdienen. De Werkgroep inclusieve samenleving, met daarin mensen uit de gemeenteraad, de ambtelijke organisatie, Platform Inclusief Gemeente Hardenberg en de Participatieraad heeft een grote rol gespeeld en is nog steeds actief. Met de slogan ‘Hardenberg met z’n allen, heel gewoon’ laten ze aan iedereen zien en horen dat Hardenberg een inclusieve gemeente is en wil zijn. Dat wordt mede bereikt door al aan de voorkant van nieuwe trajecten ervaringsdeskundigen mee te laten denken en kijken. Kees van Hoof en paralympisch sporter Erwin te Boekhorst vertellen hoe in Deventer het inclusief sporten zich heeft ontwikkeld en wat daarvoor is gedaan. Hardenberg is daar zeer in geïnteresseerd, want op het gebied van inclusief sporten, valt er nog wel wat te winnen.

Bezoek zwembad, sporthal en speelplek

Henk Meyerink van het Platform Inclusief gemeente Hardenberg geeft uitleg over de bouw van het zwembad en de sporthal en het meedenken over de toegankelijkheid daarvan. Daarna is het tijd voor een bezoek aan deze locaties.

In het zwembad zijn speciale, ruime kleedkamers en kun je met een trap tot op de bodem van het zwembad komen. Ook met het publiek is rekening gehouden; de tribune is deels doorzichtig, zodat iedereen het zwembad goed kan zien. In de sporthal zijn ruime kleedkamers en zijn de deuren zo breed dat een sportrolstoel er probleemloos door kan.

Na de lunch brengt het gezelschap een bezoek aan een spiksplinternieuwe, toegankelijke natuurspeelplek in Dedemsvaart.

Blij met bezoek

Arjan Breukelman is blij met het Deventer bezoek. Het is een waardering voor wat de gemeente al heeft gedaan, maar hij wil er ook van leren, vooral op het gebied van inclusief sporten. ‘In Hardenberg willen we vooral gewoon doen, praktisch’, vertelt Arjan Breukelman. ‘Zo hebben we collega’s via een VR-bril laten zien hoe het is om met autisme te leven. En we hebben een lange wandeling in het Vechtdal, opgeknipt in negen kortere stukken die met een rolstoel, maar dus ook met een kinderwagen toegankelijk zijn.’
Arjan geeft toe qua aangepast sporten een tikkeltje jaloers te zijn op Deventer. ‘We willen heel graag, maar echte acties zijn er nog niet. Hardenberg heeft 29 kernen; dat maakt het opzetten van een goed aanbod ingewikkeld. We hebben in 2019 een mooie regionale Special Olympics gehad in het zwembad en de sporthal, maar een echt aanbod is er nog niet. Daarin willen we heel graag leren van Deventer.’

Zinvolle dag

Aan het eind van de dag kan iedereen tevreden terug kijken op een zinvolle dag. Kees van Hoof van Iedereen Actief, vat het bezoek zin samen. ‘Wat fijn om een kijkje in de keuken te nemen van een andere gemeente die zich ook bezig houdt met een inclusieve samenleving. Wij hebben nieuwe dingen gezien, maar ook de mensen uit Hardenberg kunnen meenemen in wat we in Deventer doen. Kennis en ervaringen delen maken dat je weer een stap verder kunt zetten.’

 

Meer foto’s vindt u op Facebook.

Partners

© 2024 Stichting Deventer Sportploeg | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp VIADesign | Technische realisatie Sieronline B.V.