Werkplaats 31@

Op een prachtige landelijke plek in Diepenveen, ligt een voormalig loonbedrijf, naast een boerderij. In en om de gebouwen heerst serene rust, maar ook volop activiteit. Deze combinatie zorgt ervoor dat kwetsbare mensen er een veilige, fijne werkplek vinden. Gerard van Bussel ontwikkelde er de afgelopen jaren Werkplaats 31@.

‘Mensen in beweging krijgen’, vertelt Gerard. ‘Dat is wat ik wil en kan. Mensen die op andere plekken zijn uitgevallen, om wat voor reden dan ook. Die kunnen bij mij aan de slag met projecten die nut hebben voor de maatschappij.’ Van oorsprong is hij bewegingsonderwijzer, hij werkt lang in de zorg als bewegingsagoog en daarna als regiomanager bij een grote zorgaanbieder. Als een aantal jaren geleden de transitie plaatsvindt van de Jeugdwet, de WMO en de Participatiewet, waardoor veel verantwoordelijkheden bij de gemeenten komen te liggen is hij in eerste instantie enthousiast. ‘Meer oog voor de burgers, dat leek me nou een prachtig uitgangspunt. Maar al snel ging iedereen over tot de orde van de dag en gebeurde er eigenlijk niks. Toen dacht ik: dan ga ik het wel zelf doen!’

Gerard neemt ontslag en gaat op zoek naar een geschikte plek voor zijn plannen: met kwetsbare mensen op lokaal niveau maatschappelijk nuttige dingen doen. Hij vindt de plek in Diepenveen, waar hij zelf ook al jaren woont, in de gebouwen van een voormalig loonbedrijf. Daar start hij Werkplaats 31@. ‘Ik wil mensen als mensen zien, niet als een product,’ legt hij uit. ‘Iedereen heeft talenten, en die moeten we zien en stimuleren. Dan ontwikkel je vaardigheden bij mensen.’ Zijn werk en werkplaats vallen op in Deventer. In mei ontvangt hij het Hart van Deventer; een waardering voor bijzondere bedrijven. Hij krijgt het kunstwerk uit handen van Marco Kok (directeur MKB) en wethouder Thomas Walder.

Iedereen is welkom

Op dit moment  werken er vijftien mensen bij Werkplaats31@. Vijf hebben er een betaalde functie (met loonkostensubsidie) de andere tien volgen er een traject. Die trajecten worden op verschillende manieren gefinancierd, onder andere met een Persoonsgebonden Budget (PGB). ‘Dat kan eigenlijk niet’, lacht Gerard. ‘Maar ik heb het wel voor elkaar. En op mijn manier: ik ga geen ellenlange verslagen schrijven of eindeloos vergaderen. Daar heb ik geen tijd voor! Ik wil vraaggericht werken: mensen moeten hier doen wat ze leuk vinden, dan lukt het om ze te motiveren en kan er langzamerhand steeds meer. Dán kunnen ze verder. Daar passen geen ingewikkelde regeltjes bij.’

Het is hard werken voor Gerard. Om voldoende geld te hebben voor alle activiteiten heeft hij niet voldoende aan wat de trajecten opbrengen. ‘Ik moet het hebben van opdrachten die geld opleveren’, aldus Gerard. ‘Maar we doen soms ook dingen voor weinig geld. Ergens een tuin opknappen voor iemand die dat zelf niet meer kan, maar weinig geld heeft. Of iets maken voor de Voedselbank tegen kostprijs; daar vraag ik voor de uren geen geld.’ Mensen vragen inmiddels zelf of ze bij hem mogen komen werken. Omdat ze zijn uitgevallen op school, of op hun werk. Of omdat ze als statushouder nog niet makkelijk aan de slag komen. Omdat ze psychische of lichamelijke klachten hebben. Voor Gerard maakt het niet uit: bij Werkplaats31@ is iedereen welkom.

Van alles te doen

Er is van alles te doen. Van hout bewerken tot lassen. Van schoonmaakklussen in de buurt tot helpen op de boerderij bij de buren. Werkplaats 31@ is een erkend Rustpunt, een plek waar je tijdens het fietsen of wandelen een kopje koffie kunt maken, en van het toilet gebruik maken. Regelmatig biedt Werkplaats 31@ onderdak aan het Repair Cafe, waar mensen met hulp hun elektrische apparaten kunnen repareren. De bus van Iedereen Actief staat er veilig gestald en een van de medewerkers zorgt ervoor dat hij regelmatig wordt gestart, zodat de motor goed blijft.

Gerard: ‘Je mag ook zelf met ideeën komen. Kijk, we hebben kippen. Er was hier iemand die dat heel graag wilde. Dan zeg ik: ga je gang, bouw maar een kippenhok! En zie, nu hebben we kippen en een haan!’

Partners

© 2024 Stichting Deventer Sportploeg | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp VIADesign | Technische realisatie Sieronline B.V.