Alex groeit in niveau en als persoon dankzij judo

In de wereld van sport en inclusie laat gepassioneerde judoka Alex zien dat bewegen voor iedereen geldt, ondanks zijn Syndroom van Down. Alex’ deelname aan reguliere judotrainingen en zijn opmars naar nationale en internationale wedstrijden getuigen van zijn groei, zowel op sportief als persoonlijk vlak. We spraken met zijn ouders, Marian en Harry over deze meerwaarde.

Sporten met een beperking

Het groeiproces van Alex was niet zonder obstakels. “Het is niet vanzelfsprekend dat jouw kind met een beperking bij het reguliere sporten kan meedoen,” merkt Marian op. “Vroeger was dat nog veel lastiger.” Gelukkig bood Deventer Sportploeg, onderdeel van Iedereen Actief, een platform waar Alex kon gedijen.

Meer zelfverzekerdheid

Inmiddels traint Alex met andere judoka’s en doet zelfs mee aan nationale en internationale wedstrijden. “We hebben echt een verandering in zijn houding gezien. Dankzij zijn deelname aan de sport kreeg Alex veel meer beheersing. Betere worpen en grepen, maar ook meer zelfverzekerdheid,” vertelt zijn moeder Marian.

Iedereen gelijk

“Iedereen behandelt elkaar in een judotraining als gelijke,” zegt Marian. “Niemand heeft er last van dat Alex een beperking heeft. Daarbij leren teamgenoten hoe om te gaan met iemand met een beperking.” Deze gelijkheid en respect vormen niet alleen de basis van judo, maar worden ook actief bevorderd door mensen zoals Gerben, Alex’ judotrainer.

Special Olympics

Het is niet alleen het judo zelf dat Alex heeft doen opleven, maar ook de mogelijkheid om deel te nemen aan evenementen zoals de Special Olympics. “Deventer Sportploeg speelt hier een belangrijke rol,” benadrukt Marian. “Ze faciliteren zijn deelname aan wedstrijden en wij als ouders gaan mee als coaches.”

Als Iedereen Actief, partner van Deventer Sportploeg vinden wij dat iedereen mee moet kunnen doen in de maatschappij. We zijn daarom ook trots op dit succesverhaal, van Alex en zijn ouders. Namens Deventer Sportploeg wensen wij Alex veel succes en vooral plezier op de Special Olympics!

Partners

© 2024 Stichting Deventer Sportploeg | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp VIADesign | Technische realisatie Sieronline B.V.