Gemeente Deventer wil toegankelijk zijn

Deventer wil een toegankelijke gemeente zijn. Een van de instrumenten daarbij is een abonnement bij Ongehinderd, de organisatie die toegankelijkheid van gebouwen en openbare ruimtes toetst en keurt. Afgelopen maanden zijn er onder het motto ‘Gewoon welkom in Deventer’ veel MKB-locaties gekeurd: een samenwerking tussen de gemeente, Ongehinderd en MKB-Deventer.

Procesmanager Leefomgeving van de gemeente Deventer Paul Woudwijk over dit proces: ‘Fooruit, de Deventer belangenbehartiger van mensen met een beperking, heeft Ongehinderd bij ons onder de aandacht gebracht. Met een abonnement kunnen we onze eigen openbare gebouwen en ruimten laten keuren volgens officiële richtlijnen. Bovendien krijgen we advies over eventuele verbeteringen.’ Uitgangspunt van de gemeente is het VN-verdrag Handicap dat tot doel heeft de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Dat verdrag is sinds 2016 geldig in Nederland.

Hulpmiddel

Vanuit het programma Meedoen van de gemeente Deventer is het project MKB Toegankelijke Route opgepakt. Keurmeesters van Ongehinderd hebben een groot aantal winkels en horecagelegenheden gekeurd en beoordeeld. ‘We hebben elkaar nodig voor een toegankelijke gemeente’, legt Paul Woudwijk uit. ‘Je kunt niet zonder het MKB en ander partners in de stad. We richten ons op bewustwording en op praktische zaken. Sommige zaken zijn heel snel op te pakken, andere nemen we mee in de plannen voor de toekomst. In de Ongehinderd app kunnen mensen met een beperking makkelijk zien of een locatie toegankelijk is. Dat is een heel fijn hulpmiddel. Ik ben blij dat we daar als gemeente een bijdrage aan kunnen leveren.’

Rolstoelvriendelijk toilet in oude binnenstad

De gemeente is momenteel aan het kijken of er mogelijkheden zijn om een rolstoelvriendelijk toilet in de binnenstad te realiseren dat toegankelijk is met een speciale sleutel. ‘Het is in Deventer niet voor elke ondernemer mogelijk om een toegankelijk toilet te realiseren. Hoe mooi zou het dan zijn als je een bezoeker de gelegenheid kunt bieden om gebruik te maken van een aangepast toilet op korte afstand? Ik hoop echt dat we dat op korte termijn voor elkaar krijgen.’

 

 

Partners

© 2024 Stichting Deventer Sportploeg | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp VIADesign | Technische realisatie Sieronline B.V.