Gewoon welkom in Deventer!

Ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben een beperking. Door de vergrijzing neemt dit aantal alleen maar toe. De toegankelijkheid van openbare gebouwen, maar ook van winkels en horecagelegenheden is voor deze groep erg belangrijk. Mensen die slechtziend, doof of rolstoel gebonden zijn willen, net als alle andere mensen, zo zelfstandig mogelijk op pad. MKB Toegankelijke Route, Iedereen Actief, de gemeente Deventer en Ongehinderd hebben de afgelopen maanden samen gewerkt om zoveel mogelijk drempels weg te nemen zodat iedereen in Deventer zich welkom voelt. In de Week van de Toegankelijkheid van 2022 is de aftrap daarvoor gegeven op De Brink in Deventer.

‘Gewoon welkom’ was het thema van deze week van de Toegankelijkheid. ‘Gewoon welkom’ gaat over fysieke toegankelijkheid, maar vooral ook over sociale toegankelijkheid. Ben je welkom, vóel je je welkom? Word je gastvrij ontvangen in de winkels, de horeca en de openbare gebouwen in Deventer? Ook als je een beperking hebt?

Ongehindernisbaan

Op de Brink in Deventer verrichtten wethouder Rob de Geest, en Gerard de Nooij (directeur van Ongehinderd) de aftrap van de Week van de Toegankelijkheid. ‘Een jaar geleden zijn we gestart met “Deventer zonder drempels”, vertelde de wethouder. ‘Dit is een mooi vervolg: samen gaan we aan de slag om Deventer voor iedereen nog toegankelijker te maken!’ Daarna kon iedereen de ‘Ongehindernisbaan’ uitproberen: een baan met verschillende soorten drempels, om mensen zelf te laten ervaren waar je allemaal tegenaan loopt (of rolt), letterlijk en figuurlijk, als je een beperking hebt.

Toegankelijke winkels en horeca

Omdat het MKB in Deventer ook toegankelijk wil zijn, werken MKB, gemeente en Ongehinderd samen aan een MKB Toegankelijke Route. Ondernemers konden hun locatie laten testen door professionele testers van Ongehinderd. Deze specialisten brengen ook een gedegen advies uit voor eventuele verbeteringen. De keuringen vonden plaats zonder kosten voor de ondernemers (want de gemeente Deventer en het MKB hebben die kosten op zich genomen) en zo kon elke ondernemer een Nederlands Keurmerk Toegankelijkheid behalen in verschillende niveaus.

Brons, zilver en goud

Zodra een onderneming aan het basisniveau toegankelijkheid voldoet, ontvangt deze het Nederlands Keurmerk voor toegankelijkheid. In Deventer zijn zestien bronzen, zestien zilveren en zelfs al twee gouden keurmerken uitgereikt. Alle bezochte ondernemers hebben advies op maat gekregen om eventuele verbeteringen door te voeren. We spraken met twee ondernemers die zijn getoetst: Sabine Visscher, Storemanager van Siebel Juweliers Deventer en Nicolien Geugies, eigenaar van kinderboekenwinkel en verhalenmaakplaats Studio Pretletter.
‘Er kwam iemand binnen lopen met de vraag of ze mochten testen op toegankelijkheid’, vertelt Sabine Visscher van de bekende Deventer juwelier. ‘Dat vond ik meteen prima, want het is fijn om te weten of je iets kunt verbeteren. We proberen in al onze winkels goed te letten op toegankelijkheid, maar je bent natuurlijk ook wel afhankelijk van het pand waar je zit. Gelukkig kun je bij ons makkelijk naar binnen, ook met een rolstoel, kinderwagen of scootmobiel!’
Ook bij Studio Pretletter kwam de keuring onverwacht, maar was zeker welkom. Eigenares Nicolien Geugies: ‘Ik wist niet van het bestaan van deze keuringen, maar ik vind het een heel goed idee. Ik wil een gezinswinkel zijn, dus heel goed dat iemand eens even scherp met je meekijkt. Ik zit in erg mooi, maar oud pand, in de Smedenstraat. Daarin kan ik niet zomaar iets aanpassen. Maar ik heb heel goeie tips gekregen om een aantal dingen te verbeteren. En een bronzen certificaat, dus ik ben goed op weg!’


Ze is ook blij dat haar winkel nu te vinden is in de Ongehinderd app. Bovendien is ze meteen aan de slag gegaan met een aantal verbeterpunten. ‘De winkel is breed genoeg voor een rolstoel, maar ik had alleen een vast pinautomaat dat achter op de toonbank staat’, legt ze uit. ‘Daar kun je dus niet bij als je in een rolstoel zit. Ik heb meteen een mobiel pinapparaat aangeschaft. Ik heb allemaal leuke, kindvriendelijke plekjes in de winkel, maar voor volwassenen zijn de zitplekken wat laag. Ik denk dat ik eens op zoek ga naar een sta-op-stoel: dan kunnen mensen die iets minder goed ter been zijn er ook bij gaan zitten!’ Siebel kreeg meteen het predicaat goud. ‘Dat was wel een heel leuk moment’ lacht Sabine. ‘Een juwelier met een gouden certificaat: dat past ons goed!’

 

Partners

© 2024 Stichting Deventer Sportploeg | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp VIADesign | Technische realisatie Sieronline B.V.