Inclusiepact: de eerste inclusieve generatie

Stichting Het Gehandicapte Kind werkt samen met het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aan een eerste, inclusieve generatie. Een generatie waarin iedereen anders is, maar wel gelijkwaardig. Dat is in onze huidige samenleving bepaald nog geen vanzelfsprekendheid. Zo’n generatie bouw je op vanuit de jongste generatie, daar ontstaat immers bewustwording en contact. Omdat de lokale omgeving van kinderen de belangrijkste factor is om te werken aan concrete oplossingen, spelen gemeenten hierin een belangrijke rol.

In Deventer gebeurt heel veel op het gebied van inclusiviteit en toegankelijkheid. Daarom is er al enige tijd contact tussen Het Gehandicapte Kind en onze gemeente. Groeit in Deventer straks de eerste inclusieve generatie op? De afgelopen periode is er regelmatig contact geweest tussen Iedereen Actief en Rick Brink, die als adviseur van Het Gehandicapte Kind bij het project betrokken is. Wat zijn de mogelijkheden tot samenwerking en kunnen we als Deventer een voorbeeldgemeente worden voor de rest van Nederland?

Bijeenkomst Brainstormgroep

Op zaterdag 9 september zijn Rick Brink en Solveigh Balogh (hoofd programma’s en projecten bij Het Gehandicapte Kind) op bezoek bij de ‘Brainstormgroep’ van Iedereen Actief. Die vindt plaats bij Tafeltennisvereniging Swift, dat na een verbouwing over een zeer toegankelijke locatie beschikt. Zij laten zich door de aanwezige kinderen, jongeren én volwassenen met en zonder beperkingen bijpraten over allerlei initiatieven die in Deventer zijn en worden ontwikkeld en waarvan leden van deze groep vaak de aanjagers zijn.’ ‘Ik zit veel op kantoor en in vergaderingen’, lacht Solveigh. ‘Daarom is het zo leuk om hier te zijn en jullie persoonlijk te spreken. We zijn druk bezig met het ontwikkelen van het pact en ik heb al veel mooie verhalen gehoord over Deventer. Ik ben benieuwd naar jullie en jullie graag zouden willen.’
Rick legt uit wat de aanleiding is van de bijeenkomst. ‘Dat is natuurlijk het Inclusiepact, allerlei organisaties maken afspraken voor de eerste inclusieve generatie; hoe zorgen we ervoor dat kinderen en jongeren elkaar ontmoeten op school, in de speeltuin en bij de sportverenigingen? En heel belangrijk: hoe doen we dat op een manier dat jullie allemaal blijven aangehaakt. Want het motto is: niets over ons, zonder ons!’

Niets over ons, zonder ons

De Sportcarrousel, mascotte Ben Actief, de schuiftafeltennistafel, een programma voor een VR-bril, meedoen door dansen en muziek, de inclusiebox (met allemaal mooie ideeën en programma’s om te delen), de Iedereen Actief-bus, het zijn allemaal ideeën en plannen die bedacht zijn door de jongeren zelf. Daarmee geven ze duidelijk zelf invulling aan hun wensen en ideeën voor een inclusieve generatie.

Besprekingen

De komende tijd bespreken en onderzoeken de medewerkers van Het Gehandicapte Kind en het ministerie van VWS de mogelijkheden en voorwaarden voor het Inclusiepact. Iedereen Actief is natuurlijk heel benieuwd naar de uitkomsten.

Oh enne… Rick kon natuurlijk niet naar huis, zonder eerst even de schuiftafeltennistafel te hebben uitgeprobeerd.

Meer foto’s vindt u op Facebook.

 

Partners

© 2024 Stichting Deventer Sportploeg | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp VIADesign | Technische realisatie Sieronline B.V.