Inclusiviteit in actie: Antoinettes verhaal

Coördinator, coach, vrijwilliger én gewoonweg iedereen gunnen om te kunnen sporten: hoog tijd om het verhaal van Antoinette Buitenhuis te delen. Als coördinator bij Tafeltennisvereniging Swift en bij Deventer Sportploeg (onderdeel Iedereen Actief) speelt zij een cruciale rol in het faciliteren van sport voor mensen met een beperking. Daarbij onderstreept haar betrokkenheid bij de Special Olympics de inzet voor een wereld waar iedereen zijn plek vindt in de sport.

Van persoonlijke motivatie naar maatschappelijke impact

Normaliter zien wij dat onze partners en vrijwilligers zelf al actief zijn bij een sportvereniging. Iedereen Actief kwam bij Antoinette op een andere manier op haar pad. “Mijn zoon Jorrit moest op medische indicatie veel sporten. Hij koos daarom voor tafeltennis en voetbal, waarbij ik aan de zijlijn meekeek. Via de voetbal is toentertijd de link gemaakt met de Special Olympics. We gingen mee namens het tafeltennisteam en de rest is geschiedenis.”

Een coach met een missie

Al sinds 2006 vervult Antoinette de rol van coach bij de Special Olympics. Deze rol gaat verder dan alleen het begeleiden van sporters tijdens hun trainingen en wedstrijden. Het gaat om het creëren van een omgeving waarin sporters zichzelf kunnen zijn en plezier hebben. Antoinette benadrukt het belang van dit plezier en zelfacceptatie: “Het is zo belangrijk dat mensen hunzelf kunnen zijn en dat zie je ook in zo’n weekend tijdens de Special Olympics. Als je dan ook zo’n opening hebt met olympisch vuur en een vlag die gehesen wordt, terwijl het Wilhelmus wordt gespeeld… Dat is gewoon een kippenvel moment.”

De waarde van diversiteit en eigenwaarde

Binnen Deventer Sportploeg is er ruimte voor iedereen om te ontdekken welke sport het beste bij hem of haar past. “Je ziet mensen ook soms hoppen van het een naar het ander,” vertelt Antoinette, wijzend op de flexibele benadering van sportkeuze en participatie. Dit is kenmerkend voor haar benadering van coaching en coördinatie: het erkennen van ieders individuele waarde en mogelijkheden.

Een gemeenschap van ondersteuning en groei

De Special Olympics en de activiteiten van Iedereen Actief zijn meer dan alleen sportevenementen. Ze vormen een gemeenschap waarin onderlinge steun en persoonlijke ontwikkeling centraal staan. Antoinette illustreert dit met een voorbeeld: “De sporters zeggen wel eens: ‘Jij kunt je veters niet strikken, dus dat doe ik wel even. Maar ik krijg mijn jas niet aan, dus zo help je elkaar weer.’” Dit toont de kern van wat Antoinette wil nastreven: een inclusieve gemeenschap waarin iedereen zich gewaardeerd voelt en kan bijdragen.

Inclusie

Antoinettes verhaal is een inspirerend voorbeeld van hoe passie, toewijding en de overtuiging dat sport voor iedereen toegankelijk moet zijn. Ongeacht culturele achtergrond, genderidentiteit, beperking, leeftijd, afkomst, kwetsbaarheid, geletterdheid en/of, inkomen.

 

Partners

© 2024 Stichting Deventer Sportploeg | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp VIADesign | Technische realisatie Sieronline B.V.