Leerlingen ervaren leven met een beperking

Fooruit is een belangenorganisatie, die actief is met en voor mensen met een beperking en/of chronische ziekte. Fooruit is te vinden aan de Bierstraat 52. Een van de activiteiten van Fooruit is het geven van voorlichting aan de oudste leerlingen van de basisschool. De leerlingen maken dan op een speelse, maar effectieve manier kennis van het bestaan van functiebeperkingen en hoe je daarmee om leert gaan. Fooruit geeft deze voorlichting inmiddels twintig jaar. Op woensdag 4 oktober ‘viert’ Fooruit deze mijlpaal met een voorlichtingsochtend bij Adwaita, de basisschool waar ook de eerste voorlichting gegeven werd, twintig jaar geleden.

Willem de Witte is één van voorlichters én ervaringsdeskundige. Hij heeft – tot zo’n achttien jaar geleden – een drukke baan als hoofd voedingsdienst van toenmalig psychiatrisch ziekenhuis Brinkgreven en is eigenaar van een eigen bedrijf in Party Catering. Ook is hij betrokken bij de wederopstanding van de Deventer Stadsmosterd. Maar op een dag – hij is dan 56 – kan hij in de ochtend de krant niet meer lezen. ‘Toen ik dat meldde op mijn werk, ben ik meteen doorgestuurd naar het ziekenhuis, vertelt hij. ‘Van daaruit doorverwezen naar het ziekenhuis in Nijmegen waar ik een traject onderging van operaties en spuiten. Maar helaas, na verloop van tijd was ik uitbehandeld en zeer slechtziend als gevolg van maculadegeneratie. Vooral de eerste jaren waren moeilijk, ik heb er heel veel verdriet om gehad. Van bijna de ene dag op de andere kon ik niets meer: niet meer fietsen, niet meer autorijden, niet meer werken. Dat was echt een heel zware tijd.’ Met hulp van organisaties als Bartiméus en Het Loo Erf en van goede vrienden leert hij zo zelfstandig mogelijk te leven met zijn beperking. Ook maakt hij kennis met Fooruit. Daar is hij inmiddels zo’n tien jaar vaste vrijwilliger in het voorlichtingsteam.

Basisscholen

Dat team bezoekt basisscholen in Deventer en laat de leerlingen van groep zeven en acht zien en vooral ervaren hoe het is om te leven met een beperking. In kleine groepjes maken de leerlingen kennis met verschillende beperkingen. Hoe is het om slechtziend of blind te zijn? Hoe red je je als je weinig tot niets kunt horen (en hoe kun je er zelf iets aan doen om je gehoor te beschermen)? Waar rol je tegenaan als je in een rolstoel zit? Zo leren de kinderen dat het niet altijd vanzelfsprekend is dat iedereen overal aan mee kan doen en dat de toegankelijkheid lang niet overal goed geregeld is.
‘Het is belangrijk om kinderen te leren dat er veel mensen zijn met beperkingen’, legt Willem uit. ‘maar het is vooral ook heel leuk! Ik leg natuurlijk vooral uit wat er gebeurt als je bijna niets meer ziet. We laten ze met een speciale bril op met een blindenstok lopen; dan moeten ze voelen met hun voeten. Maar ik laat ze ook ruiken en voelen: hoe herken je fruit als je het niet kunt zien?’ Zelf moet hij altijd lachen als jij de leerlingen vraagt welke kant van een veter het begin is en welke het einde? ‘Probeer maar eens met je ogen dicht een veter in je schoen te doen. Dat lukt niet. Dus moet je zorgen dat-ie er niet uit kan. Dat lukt als je een knoopje legt in beide uiteinden. Dan kun je zelf je schoenen dicht doen.’

Andere beperkingen

De leerlingen rouleren en maken zo ook kennis met andere beperkingen. Ze rijden in een rolstoel een parcours, lopen op krukken, ervaren hoe het is als je een gehoorbeschadiging oploopt door veel te harde muziek. ‘We laten ze horen hoe dat klinkt’, aldus Willem. ‘Eén en al gepiep en gesuis, dat nooit meer weggaat. En ja, natuurlijk hoop je dan dat ze een beetje opletten en hun eigen oren beschermen.’

Meer hulp

Naast de ervaringsdeskundigen die de voorlichting geven op de scholen is er ook een groep vrijwilligers die alle materialen naar de scholen brengt, klaarzet en aan het eind weer opruimt en inpakt. ‘Die mag je niet vergeten te vermelden hoor’, drukt Willem me op het hart. ‘Zonder die mensen kunnen we niks. Tegenwoordig helpen er ook mensen van de asielboot of het AZC. Geweldig, dat we ook hulp uit die hoek krijgen!’

Meer informatie

Wilt u als school Fooruit uitnodigen voor een voorlichting? Stuur een mailtje naar welkom@fooruit.nl of bel op maandag en woensdag van 10.00 tot 16.00 uur naar 0570 64 17 95.

Oproep!

Team Voorlichting van Fooruit kan nog wel wat hulp gebruiken, vooral ook bij het vervoeren en klaarzetten van de materialen. Een leuke, en gezellige vrijwilligersklus. Belangstelling? Stuur een mailtje naar welkom@fooruit.nl of bel op maandag en woensdag van 10.00 tot 16.00 uur naar 0570 64 17 95.

 

Partners

© 2024 Stichting Deventer Sportploeg | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp VIADesign | Technische realisatie Sieronline B.V.