Theater Onbeperkt zet je aan het denken

Of je nou een beperking hebt of niet, 12 jaar oud bent of 88 (of iets er tussenin); bij Theater Onbeperkt ben je altijd welkom. Ongeacht je culturele achtergrond, genderidentiteit, afkomst of wat dan ook. Dat leidt tot heel bijzondere voorstellingen. Want elk jaar maakt de groep minimaal één voorstelling over een thema dat te maken heeft met de vooroordelen die de maatschappij heeft over mensen. Daarmee vormen niet alleen de spelers een mening over de thematiek van de voorstelling, ook het publiek wordt aan het denken gezet.

Dat is ook precies de bedoeling van Luisella Lai, al jaren de aanjager en regisseuse van Theater Onbeperkt. Ze startte zo’n zestien jaar geleden met Theateratelier ToiToiToi en begon met theater op straat. Een vorm van theater die haar leerde dat ze theater wil en kan inzetten als middel om mensen te vormen, sterker te maken. Als theaterdocent werd dat meer en meer haar focus; ze ontwikkelde theaterworkshops waarin het sterker worden van de deelnemers centraal staat. Met deze workshops werkt zij met de spelers aan presentatievaardigheden, sociale vaardigheden en weerbaarheid.

Geweldige groep

Bij Theater Onbeperkt hebben veel spelers een verstandelijke beperking. ‘Het is een geweldige groep om mee te werken,’ vertelt ze enthousiast. ‘Ik kan met de deelnemers bepaalde vaardigheden trainen en zie ze daarin groeien en beter worden. Samen maken we voorstellingen met een boodschap. En natuurlijk is iedereen welkom bij deze groep en doet mee naar eigen kunnen. Ook als je bijvoorbeeld niet (goed) kunt praten, of het lastig vindt om in de belangstelling te staan! Dat maakt deze groep spelers heel bijzonder.’

Vrijwilligers

Om de groep – die op dit moment bestaat uit een kleine dertig spelers – te kunnen draaien moeten er ook mensen meedoen zonder beperking. Zij zijn er om de spelers te begeleiden, voor een knuffel, een schouderklopje of om de tekst over te nemen als iemand moeite heeft met praten. Maar vooral ook om mee te doen met de voorstelling, want de vrijwilligers zijn volledig onderdeel van het theater. Op dit moment repeteren ze in twee groepen op dinsdagavond in Deventer. De repetities duren ongeveer anderhalf uur.
‘Ik kan nog wel een paar vrijwilligers gebruiken’, lacht Luisella. ‘Het zou heel fijn zijn als er mensen zijn die met één of allebei de groepen mee willen doen. Je hoeft helemaal geen ervaring te hebben met theater, maar wel open staan om met mensen met een beperking samen een fijne avond te beleven!’’

Meer weten over Theater Onbekend? Neem een kijkje op de website!
Aanmelden als vrijwilliger? Of nog wat te vragen? Stuur dan een mailtje naar Luisella.

 

Partners

© 2024 Stichting Deventer Sportploeg | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp VIADesign | Technische realisatie Sieronline B.V.