Toegankelijk Deventer

Hoe toegankelijk is Deventer? Kun je alle openbare gebouwen in? Met een visuele beperking? In een rolstoel? Ben je welkom bij een (sport)vereniging als je een verstandelijke beperking hebt? Vragen die te maken hebben met toegankelijkheid en met inclusie. De Deventer Sportploeg, Kunstcircuit Deventer en Fooruit gaan – in samenwerking met de gemeente Deventer – de komende tijd op onderzoek uit. De eerste stap daarvoor is gezet op 8 juli in de Deventer Schouwburg tijdens de bijeenkomst: Deventer zonder drempels.

Op het podium in de kleine zaal van de schouwburg zitten die avond zo’n 30 mensen. Keurig Coronaproof op anderhalve meter afstand natuurlijk. Allemaal hebben ze óf zelf een beperking of zijn ze op één of andere manier betrokken bij mensen met een beperking. En allemaal willen ze graag weten hoe toegankelijk Deventer is en hoe we samen die toegankelijkheid kunnen verbeteren. Kees van Hoof, voorzitter van de Deventer Sportploeg heet iedereen welkom. ‘Samen met de gemeente Deventer mogen wij, de Deventer Sportploeg, Fooruit en Kunstcircuit Deventer de komende jaren de Inclusieagenda van de gemeente vormgeven’, legt hij uit. ‘Dit jaar is het thema toegankelijkheid en daarom gaan we op zoek naar toegankelijkheidsambassadeurs. Dat doen we met onder andere de app Ongehinderd, maar ook met een eigen, aanvullend programma.’

Ongehinderd app

Lianne Nijmeijer is communicatiemanager bij Ongehinderd. Ongehinderd heeft een app en een website om locaties te beoordelen op toegankelijkheid. Dat doen ze met eigen keurmeesters, maar iederéén kan locaties beoordelen met de Ongehinderd app op telefoon, tablet of laptop. Hoe meer mensen dat doen, hoe makkelijker het wordt voor mensen om te zien of een bepaalde plek voor hen toegankelijk is. Lianne neemt de aanwezigen mee in de app en legt de functionaliteiten uit. Mensen die dat willen kunnen lokale tester worden: daarmee krijgt ook de gemeente Deventer, gebruiker van de app, deze beoordelingen te zien. ‘Het is leuk om in zo’n gemêleerde, enthousiaste groep het gebruik van de app uit te leggen,’ lacht Lianne. ‘Ik hoop dat veel mensen hem gaan gebruiken!’ Aan haar lijstje met namen van mensen die zich aanmelden als lokale tester in Deventer komt dat wel goed.
De app is te downloaden in de App-store of Play-store.

Wat is toegankelijkheid?

Maar wat is nou eigenlijk toegankelijkheid? Is een accommodatie toegankelijk als je er met een rolstoel in kunt? Of houdt toegankelijkheid meer in? Marit Scheers van Movido stelt de vraag aan de mensen in de zaal. En dan blijkt dat toegankelijkheid niet alleen in fysieke mogelijkheden zit. Respect, vriendelijkheid, je welkom voelen, dat zijn ook belangrijke aspecten die bij toegankelijkheid horen. ‘En precies daarop willen we de komende tijd accommodaties ook gaan testen’, aldus Marit. ‘Met de app, maar ook door verder te kijken, vragen te stellen. Als we met het Sport-, beweeg- en cultuurplein ergens staan, gaan we in de buurt accommodaties beoordelen. En dan willen we het gesprek aan: wat is er goed, wat kan er misschien beter? Dat doen we natuurlijk niet zomaar; na de zomer gaan we een aantal toegankelijkheidsambassadeurs verder trainen, zodat ze goed toegerust het gesprek kunnen voeren.’ Uit de testen en het gesprek moet dan per locatie een duidelijke rapportage komen. Kleine onvolkomenheden kunnen meteen aangepast worden door onze samenwerkingspartner Werkplaats 31@, waar mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een steuntje in de rug krijgen. Zijn grotere aanpassingen nodig, dan hopen we dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de accommodatie deze willen uitvoeren. ‘In elk geval zetten we mensen aan het denken’, vindt Kees. ‘Voor een toegankelijk Deventer moeten we allemaal samen aan de slag.’

Samen aan de slag

Dan is het tijd om de app te testen. Met de telefoon of de tablet een rondje op de begane grond van de Deventer Schouwburg. Het invalidentoilet blijkt behoorlijk verborgen te zitten (en nee, dat lag niet aan de schouwburg, dat was een bewuste actie!), maar de conclusie mag zijn dat de Deventer Schouwburg de zaken goed op orde heeft. Alle aanwezigen van de avond krijgen een certificaat: de eerste stappen op weg naar toegankelijkheidsambassadeurs zijn gezet!

Partners

© 2024 Stichting Deventer Sportploeg | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp VIADesign | Technische realisatie Sieronline B.V.