Toegankelijkheid is ook: je welkom vóelen

Met de Ongehinderd app is de toegankelijkheid van accommodaties goed en makkelijk te testen. Maar toegankelijkheid gaat verder dan alleen de fysieke mogelijkheden om een gebouw in te komen. Toegankelijkheid heeft ook te maken met gastvrijheid, je welkom voelen, een website kunnen lezen, respect hebben voor iedereen.

Daarom zijn er bij Iedereen Actief toegankelijkheidsambassadeurs, testers mét en zonder beperking. Want met wie kun je beter testen dan met ervaringsdeskundigen? Zij testen accommodaties met de Ongehinderd app, maar letten ook op niet-fysieke zaken. Aan de hand van hun bevindingen stellen zij een rapport op over geteste locaties/verenigingen en gaan daarover met de verantwoordelijke mensen in gesprek. Op een positieve manier kijken ze samen naar wat er eventueel beter kan en hoe dat gerealiseerd kan worden. In de afgelopen periode hebben de testers, herkenbaar aan hun gele jasjes, al veel accommodaties in Deventer getest. De ambassadeurs gaan ook het gesprek aan met beheerders of eigenaren van gebouwen: wat gaat er al heel goed, wat kan er misschien beter? Aan de hand van de test en het gesprek wordt een rapportage gemaakt met daarin eventuele verbeterpunten.

Training toegankelijkheidsambassadeur

Toegankelijkheidsambassadeur word je niet zomaar: je krijgt er een speciale training voor.
De eerste stappen daarvoor zijn gezet in 2021 in de Deventer Schouwburg met een eerste training. Onder de ambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen; mensen met een beperking die vaak te maken hebben met toegankelijkheid en de obstakels die ze tegenkomen.

Tester van het eerste uur

Rudie Urbach is een van de testers van het eerste uur. Hij meldde zich aan voor de training nadat hij er een artikel over had gelezen. ‘Mijn vrouw heeft al heel lang een beperking. Dus ik ben gewend om te kijken naar toegankelijkheid’, vertelt Rudie. ‘Maar ik wil er graag meer mee doen. Daarom heb ik me aangemeld als toegankelijkheidsambassadeur. Als ik ergens ga testen, heb ik altijd gereedschap bij me om iets te kunnen opmeten; dat komt vaak heel goed van pas! Ik ga graag op stap met Erik van Vreden, die zelf in een rolstoel zit en dus ervaringsdeskundige is. Dat maakt dingen vaak heel helder!’

Gele jasjes

Rudie is op meerdere punten actief als het gaat om toegankelijkheid. Zo is hij bij verschillende koren in Deventer gaan vragen wat de mogelijkheden zijn voor mensen met een beperking. ‘Daar keken ze wel gek van op’, aldus Rudie. ‘En vaak is de reactie: “maar we hebben geen mensen met een beperking!” Maar dat komt omdat er niet gekeken wordt naar wat er kan. Het is gelukt om uiteindelijk iemand die slechtziend is, mee te laten doen bij een koor dat zingt én danst. Het is even aanpassen, maar dan kan er veel meer dan dat we denken!’ Daarnaast is hij actief bij het Deventer Ziekenhuis om mensen van de parkeerplaats naar de ingang te rijden (en vice versa) met een golfkarretje en gaat hij met Fooruit langs basisscholen om de leerlingen te laten ervaren hoe het is om met een beperking te leven.

 

Rudie is trots op het gele jasje van de toegankelijkheidsambassadeurs. Eigenlijk wil hij wel vaker aan de slag als tester. ‘Met een positieve insteek natuurlijk’, lacht hij. ‘Voor een inclusief Deventer moeten we de politiek meer achter de broek zitten en nog veel vaker laten zien dat dingen soms beter kunnen. Dat gele jasje hangt nog te vaak aan de kapstok!’

Partners

© 2023 Stichting Deventer Sportploeg | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp VIADesign | Technische realisatie Sieronline B.V.