Zo blij met HOorcafé

Clemens de Koning is 78 en zeer slechthorend. Een cochleair implantaat (een klein elektronisch apparaat dat onder de huid wordt geïmplanteerd) stelt hem in staat een prima gesprek te voeren. Op zijn initiatief is – onder de paraplu van Fooruit – een aantal jaren geleden het HOorcafé gestart. Hier kunnen mensen met een gehoorbeperking, hun familie en belangstellenden elkaar ontmoeten en informatie uitwisselen. Een schrijftolk zorgt ervoor dat alles wat wordt gezegd, meteen  meegelezen kan worden.

‘Ik ben er zó blij mee!’ vertelt Clemens met een grote lach. Het is zo fijn om andere mensen te ontmoeten die ook doof of slechthorend zijn, dat doet me echt goed.’ Als kleuter kreeg Clemens een middenoorontsteking die niet goed behandeld is. Daardoor is zijn gehoor onherstelbaar beschadigd. Dat zorgde voor een moeizame schoolperiode waar het jongetje Clemens bezig gehouden werd met kleuren en tekenen. Hij leert zichzelf daarom maar lezen en gaat jong aan het werk. ‘Het was niet het leukste werk dat ik deed, ik heb veel baantjes gehad en werd vaak ontslagen’, blikt hij terug op een tijd waarin aandacht voor en kennis van slechthorendheid nog ver te zoeken was.

Grote opkomst

Bij Fooruit klopt hij aan omdat hij een idee heeft over een initiatief om slechthorende en dove mensen bij elkaar te brengen. Voor het contact, maar bijvoorbeeld ook om informatie uit te wisselen. Daaruit is het HOorcafé ontstaan dat inmiddels vier keer per jaar gehouden wordt. ‘Voor de eerste editie hebben we overal flyers neergelegd en poster opgehangen’, vertelt Clemens enthousiast. Bij apotheken, in het ziekenhuis, de bibliotheek en winkels. Het was meteen een succes met een grote opkomst, ja, daar ben ik best trots op!

Op 16 september is het volgende HOorcafé. Van 14:00 – 16:00 uur bij woonzorgcentrum Humanitas, Radboudlaan 1 in Deventer.

 

Partners

© 2024 Stichting Deventer Sportploeg | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp VIADesign | Technische realisatie Sieronline B.V.